1793 - South Africa 43
It has good resistance to races 15B and 56 although its resistance breaks down at high temperature. It also resistant to leaf rust (Knott, 1957).
Donateur:
Prof. Lauscher, Stellenbosch, SA: During his 23-year term (1965-1988) as head of the Department of Agronomy and Pastures Prof. Laubscher played a leading role in establishing impressive research facilities at the Welgevallen Experimental Farm. The department was synonymous with winter cereals and the department became known for its excellent training and research in this field. Prof. Laubscher's untiring efforts led to the founding of the Cape Winter Cereal Development Association and the Centre for Winter Cereal Research.
Resistance | Ut[106][2658][3665]; Ut(rasa 21,37,38)[2664]; Lr[2683] |
Accession
Numéro d'accession unique (MCPD 2):
1793
Date acquisition (MCPD 12):
1956-10-22
Nom de variété (MCPD):
South Africa 43
Nom d'accession (MCPD 11):
Africa
Code variété (MCPD):
9-007-1192
Nom commun français (MCPD):
blé tendre
Cropname (MCPD 10):
soft wheat
Nom latin (MCPD):
Triticum AESTIVUM
Genre (MCPD 5):
Triticum
Ssp (MCPD 8):
AESTIVUM
Covariété (MCPD):
graecum
Type de reproduction (MCPD):
Autogame
Actif accession (MCPD):
oui
STATUT (MCPD):
vivante
Présence sur la liste positive PAN (MCPD):
Non
Type de sélection (MCPD 19):
Cultivar avancé ou variété améliorée
Année d'inscription de la variété:
1961
Origine et provenance
Pays d'origine (MCPD 13):
South Africa
Provenance texte (MCPD):
LAUBSCHER AGR STELLENBOSCH
ANCEST (MCPD 20):
AG.EL/KENYA-B-256-G//39-W-73/3/3 9-W-23
Multiplication et conservation
Nombre min. de grains pour conserv. (congélateur):
180 g
Nombre min. de grains pour conserv. (frigo):
250 g
Nombre min. de grains pour conserv. (Svalbard):
100 g
Date limite de multiplication:
01.11.2019
Prochaine année de multiplication:
2024
Évaluation de la culture
Année de récolte (MCPD):
1996
Rendement (blé):
3
Poids de mille grains (MCPD):
44,00
Description (blé)
Type de croissance (blé 4.1.1):
Printemps
Évaluation de la culture (blé)
Longueur (blé):
117
Résistance céréales
Verse (blé):
très faible
Septoria nodorum plante (blé):
intermédiaire
Septoria nodorum Epi (blé):
faible
Résistance Oïdium (blé):
2.0
Résistance Rouille jaune (blé):
2.0
Résistance Rouille brune (blé):
2.0
Résistance Rouille noire (blé):
3.0
Qualité boulangère (blé)
Protéine (blé):
15.3000001907
Zéleny (blé):
37.0